21.12.09

От корица до корица

Винаги съм обръщал особено внимание, в т. ч. и в блога, на списание Плейбой, гледайки на него (и по-точно на американския оригинал) като на огледало на втората половина на 20. век всички аспекти на културния, обществения и политически живот. Едва ли има нужда да обяснявам защо това е така, но наскоро публикуваният дигитален архив с пълен свободен достъп до 53 исторически издания* - от втория брой въобще (излязъл през януари 1954 г.) до май 2006 г. - дава нагледно доказателство за това.

Той е ценен не заради голите мадами - прелистването през списанията, публикувани в продължение на 6 десетилетия, разкрива по невероятен начин не само еволюцията на разбиранията за красота и еротика, но и на графичния дизайн, модата, фотографията, журналистиката, хумора и технологиите. И най-вече на рекламата - пряма, многословна и някак наивна от днешна гледна точка в средата на века, тя постепенно достига настоящето си ниво на минимализъм.

Разбира се, за да се оцени пълното богатство на архива са необходими задълбочени познания на американската попкултура и общество през десетилетията, но и без тях няма как да не се насладиш на текстове на Уди Алън, Артър Кларк, Ъруин Шоу, Мики Спилейн, Ричард Кондън и разбира се за това, как да си избереш компютър през 1982 г., интервютата с Фидел Кастро, Джими Картър, Стивън Кинг, Франк Запа, Чарлс Бронсън, Брус Уилис, Били Джоел, Кевин Спейси и Джийн Симънс, дадени в моментите, в които те са на върха на славата си.

Тук пък може да разгледаш избрани списания от 60-те, както и да си закупиш достъп до пълния архив.

* Едит: линковете в постинга вече не са активни, а архивът е преместен тук (и се заплаща)

4 коментара:

Комитата каза...

За съжаление иска инсталиран Silverlight. Майкрософт са цакали ЗДРАВО на плейбой за такава екстра.

plamenj каза...

Е иска, иска... колко му е.

Васил каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Васил каза...

Изразих се твърде грубо за администратора на блогове ? Моите извинения, често простея. :)

Личното ми мнение е, че договорът, който Microsoft Corporation предлага за продукта Silverlight е неизгоден за мислещия потребител, независимо дали с легален или не MWindows. Само времето ще покаже дали преценката ми е правилна.

Публикуване на коментар