5.3.13

Шакшука

Значи, имам рецептата за мир в Близкия изток. Шакшука! Било вече пробвано? Ами ще пробват пак. Не може националното ястие на половината Средиземноморие - от Мароко до Израел да не проработи. Рецептата тук не е съвсем традиционната, но така или иначе няма точно един вариант. Отсега предупреждавам, че прилича на нашия мишмаш, обаче е в пъти по-вкусно.

Какво ти трябва: 2-3 чушки, доматен сос, 4 яйца, чесън, глава лук, хариса, червен пипер, кимион, чери домати, магданоз.

Какво да правиш: изпечи чушките, обели ги, изчисти ги от семките и ги нарежи на лентички. Запържи ситно нарязания лук в зехтин, добави чушките и няколко скилидки чесън. Следва доматения сос - консистенцията в тигана трябва да е на гъста манджичка. Сега подправките - сол, малко пушен червен пипер, а тайната на вкусната шакшука е в щедрата щипка кимион. Аз добавям и чаена лъжичка хариса (безбожно люта тунизийска паста) и няколко срязани на две чери доматчета (ама не прекалявай, да не се разводни) за баланс. Като кипне идва ред на яйцата, които трябва да останат цели. Може да им направиш гнезденца в манджата и да ги покриеш с зеленчуковия сос за да се изпържат равномерно. Аз бодвам отгоре жълтъците, че да пуснат цвят.

Който готвел за други хора, дарявал любов (или нещо в духа), така бяха казали в едно телевизионно предаване. Веднъж да кажат нещо умно по телевизията.

Готовата шакшука поръсваш с магданоз. Сега ти трябва само един пухкав бял френски хляб и няколко свежи бирички, например Естрея Дам. И мирът може да настъпва.

1 коментар:

Анонимен каза...

страхотно, точно тази рецепта търсех, мерси

Публикуване на коментар